LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pieczony udziec indyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kruche, soczyste mięso, idealne do pieczywa.

Pieczony udziec indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony udziec indyka

 

  • udziec indyka 1 (ok.1,3 kg)
  • vegeta
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Pieczony udziec indyka
Mięso myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Usuwamy kość. Dokładnie nacieramy Vegetą ze wszystkich stron i oprószamy czosnkiem granulowanym. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej na noc. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, skórką do góry, podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Odkrywamy, ewentualnie uzupełniamy płyn, podpiekamy na złoto jeszcze przez ok. 15 - 20 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pieczony udziec indyka
Umyty pod bieżącą wodą i osuszony udziec indyka.
Pieczony udziec indyka
Usuwanie ostrym nożem kości z udźca indyka.
Pieczony udziec indyka
Nacieranie udźca vegetą i czosnkiem granulowanym.
Pieczony udziec indyka
Podlanie wodą w naczyniu żaroodpornym namarynowanego udźca.

Tagi:

indyk