meliana

meliana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Pieczony udziec jagnięcy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wyśmienite danie z jagnieciny

Pieczony udziec jagnięcy

Składniki:

Pieczony udziec jagnięcy

 

 

  • Składniki:

 

  • cały udziec jagnięcy (ok. 1,5 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml białego octu winnego 6%
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżej szałwi
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy lub oleju

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczony udziec jagnięcy
Najpierw mięso myjemy, osuszamy, oraz nacieramy pieprzem i posiekanym, utartym razem z solą czosnkiem. Odkładamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Następnie oliwę i masło rozgrzewamy w brytfannie, na ni,ą wkładamy mięso i równomiernie obsmażamy . Wlewamy ocet i wino , dodajemy posiekane zioła. Pieczemy ok 40 minut pod przykryciem w nagrzanym do 200ºC w piekarniku.