LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Pieczony udziec jagnięcy puree z grochu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny obiad na niedziele

Pieczony udziec jagnięcy puree z grochu

Składniki:

Pieczony udziec jagnięcy puree z grochu

 

  • 2 kg udziec jagnięcy,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki,
  • 1/4 szklanki posiekanej mięty,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz,

 

  • Do puree potrzebujemy:
  • groch łuskany g. (wcześniej namoczony)
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • kostkę do ziemniaków

Sposób przygotowania:

Pieczony udziec jagnięcy puree z grochu
Rozmaryn, natkę, posiekaną miętę i czosnek mieszamy z oliwą z oliwek. Jagnięcinę mieszamy pieprzem i solą potem mieszanką ziołową i znowu pieprzem i solą. Udziec co 4 cm obwiązujemy nicią kuchenną, Mięso kładziemy na blachę i w temperaturze 150 stopni pieczemy przez godzinę i 15 minut. Upieczone mięso odstawiamy na kwadrans potem usuwamy nić i jagnięcinę kroimy w 2 centymetrowe plastry.
Gotujemy ziemniaki groch i marchewkę dodając kostkę do ziemniaków. Ugotowane i miękkie warzywa przecieramy przez praskę do ziemniaków i wyciskamy czosnek. Dodajemy majeranek i do smaku doprawiamy masłem.

Tagi:

puree groch