patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 627]

Pieczony udziec z indyka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny pieczony udziec z indyka z pieczarkami. Idealny nie tylko do obiadu ale również na kanapki czy do sałatek.

Pieczony udziec z indyka z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony udziec z indyka z pieczarkami

 

  • 1.5kg udźca z indyka
  • 20 dag pieczarek
  • Por tylko zielona cześć
  • 150 ml wody
  • przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, wegeta, suszona bazylia, pietruszka suszona, liść laurowy, suszona cebula

Sposób przygotowania:

Pieczony udziec z indyka z pieczarkami
Udziec z indyka myjemy wkladam do naczynia żaroodpornego. Udziec nacieram przylrawami. Pieczarki myję a nastepnie kroję w plastry. Nastepnie obkladam udziec.

Do naczynia wkładam również ząbek czosnku oraz zielone części pora. Całość podlewam ok 150 ml wody. Na koniec posypuję suszoną cebulką.

Pieke pod przykryciem ok 1 godzinę 40 min. W 180 stopniach.
Pieczony udziec z indyka z pieczarkami
Mięso z indyka dokładnie myję a następnie przekładam do naczynia żaroodpornego.
Pieczony udziec z indyka z pieczarkami
Mięso nacieram z obu stron przyprawami.
Pieczony udziec z indyka z pieczarkami
Mięso dokładnie obkładam pokrojonymi pieczarkami.
Pieczony udziec z indyka z pieczarkami
Na sam koniec mięso posypuję suszoną cebulką.