monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pieczysty schab faszerowany jajkiem i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam pyszne mięsko na kanapkę,szybko się przygotowuje, jest proste w wykonaniu i co najważniejsze super smakuje i pięknie się prezentuje na stole, polecam:)

Pieczysty schab faszerowany jajkiem i groszkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczysty schab faszerowany jajkiem i groszkiem

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 jajka
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Pieczysty schab faszerowany jajkiem i groszkiem
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.Mięso porządnie umyć i osuszyć. Rozkroić jak książkę i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. W miseczce wymieszać przyprawy i oprószyć nimi mięso z każdej strony. Odsączony z zalewy groszek ułożyć na mięsie. Na jednym z końców ułożyć jajka i zwinąć schab w roladę. Następnie spiąć ją wykałaczkami a potem obwiązać nicią bawełnianą do mięsa ( wykałaczki pomagają w bezproblemowym obwiązaniu mięsa). Wyjąć wykałaczki a mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Położyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około 1/2 szklanki wody i piec w 220 st około 60-70 minut. Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć worek i zostawić aby mięso z góry się zarumieniło. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem zdjąć nici. Smacznego!
Pieczysty schab faszerowany jajkiem i groszkiem
mięso rozkroić jak ksiązkę i nałożyć groszek