Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Piegate naleśniki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grube placki na wodzie nadziewane jagodami i serkiem.

Piegate naleśniki. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piegate naleśniki.

 

  • szklanka wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka słodziku lub cukru
  • 200 g serka o obniżonej zawartości tłuszczu
  • słodzik lub cukier według upodobań
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • szklanka jagód
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piegate naleśniki.
Do naczynia wlewamy wodę, wbijamy jajko i sypiemy mąkę. Na koniec słodzik i proszek. Gorącą patelnię zwilżamy olejem i wylewamy porcje ciasta, następnie każdy placek posypujemy jagodami. Smażymy z obu stron na rumiano. Serek doprawiamy na słodkość według własnego smaku, dodajemy skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Każdy placek smarujemy serkiem, posypujemy jagodami i rolujemy.
Piegate naleśniki.
Naleśniki smażymy zaraz po przygotowaniu ciasta. Tylko wtedy będą puszyste i delikatne.
Piegate naleśniki.
Każdy placek smarujemy serkiem i posypujemy jagodami.