zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Piegowata kostka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Piekąc to ciasto chciałam uzyskać coś nowego a zarazem smacznego. Dodałam do ciasta na biszkopt chia, do masy czekoladę i w rezultacie wyszlo bardzo smaczne ciasto.

Piegowata kostka

Składniki:

Piegowata kostka

 

  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/2 szk cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego

 

  • Masa :
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g miękkiego masła

 

  • Polewa :
  • 1 szk cukru pudru
  • 5 łyżek słodkiej 18 % śmietanki
  • 30 g mlecznej czekolady

 

  • Dodatkowo :
  • 1 słoiczek konfitury z wiśni
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Piegowata kostka
Na początek białka oddzielić od żółtek. Ubijać białka na sztywno w trakcie dodając porcjami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku a gdy masa jest puszysta za pomocą rózgi dodać porcjami mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i chia.

Blaszkę o wymiarach 29 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Formę wstawić do piekarnika i piec biszkopt 40 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa blaty.

Do garnka wlać 2/3 mleka i razem z cukrem zagotować W reszcie mleka wymieszać budynie i mieszankę wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia i potem zakryć budyń folią spożywczą, wystudzić. Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń.

Do gotowej masy dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę i wymieszać. Do formy włożyć papier z pieczenia, umieścić placek, nasączyć go, rozsmarować konfiturę i wyłożyć masę, przykryć drugim blatem, nasączyć i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.

Cukier puder wymieszać ze śmietanką, wyjąć z lodówki ciasto i polać je polewą. Na koniec na polewę zetrzeć na tarce czekoladę i ponownie wstawić ciasto do lodówki lub w inne chłodne miejsce do związania ciasta co ułatwi jego krojenie.

Tagi:

biszkopt masa