Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Piegowate ciasteczka z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasteczka z makiem, konfiturą z wiśni i migdałową pianką, posypane orzechami to świetne połączenie smaków

Piegowate ciasteczka z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegowate ciasteczka z orzechami

 

  • Ciasto
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mielonego maku
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 łyżki likieru orzechowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pozostałe składniki:
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2-3 dag orzechów laskowych
  • konfitura z wiśni

 

Sposób przygotowania:

Piegowate ciasteczka z orzechami
Orzechy laskowe zmielić w maszynce do żółtego sera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać ciepłe masło, żółtko, mak, cukier puder, likier orzechowy. Zagnieść ciasto, zawinąć, odłożyć do lodówki na kilkanaście minut. Następnie rozwałkować i foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na środku ułożyć porcję konfitury. Białko z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką, aromatem i spirytusem. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na ciasteczka. Posypać orzechami, włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Piegowate ciasteczka z orzechami
Z mąki masła i pozostałych składników zagnieść ciasto i rozwałkować
Piegowate ciasteczka z orzechami
Orzechy laskowe zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do sera
Piegowate ciasteczka z orzechami
Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę
Piegowate ciasteczka z orzechami
Na ciasteczka ułożyć porcję konfitury i przykryć pianką