Piegowaty Jaś

Małgorzatka

Kuchcik
Przepisy: 4
zdjęcia: 1 z 1
Piegowaty Jaś
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Pyszny makowiec z owocami


trudność: łatwe
czas:

Piegowaty Jaś - SKŁADNIKI:

  • Masa orzechowa:
  • 112 kostki masła
  • 15-20 dag orzechów mielonych
  • cukier puder do smaku
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Dodatki:
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (ok. 90 dag )
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki cytrynowe ( przygotować według przepisu na opakowaniu ).

Piegowaty Jaś - PRZYGOTOWANIE:

Upiec dwa biszkopty jasne, dodając przed pieczeniem do ciasta 12 szkl. suchego maku.

Masa orzechowa:
Kawę rozpuścić w 14 szkl. gorącej wody. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami.Dodać przestudzoną kawę. Masę podzielić na dwie części.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt piegowaty - jedna część masy orzechowej - masa makowa - brzoskwinie pokrojone w plasterki - tężejącą galaretkę - druga część masy orzechowej - biszkopt piegowaty - polewa.

Uwaga:
drugą cześć masy nakładamy po wystygnięciu galaretki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piegowaty Jaś (strona 1 z 1)  
A.B.

A.B.

2010-01-29 22:34
Oj,chyba na zdjęciu galaretki czerwone,co nie zmienia faktu,że ciacho wygląda zachęcająco,jednak polecam dodawanie przepisu na biszkopt,dla początkujących na pewno ułatwi wykonanie tego ciasta,a sądzę, że warto-5
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2010-01-30 10:27
Szkoda,że zdjęcie takie małe.Napasłabym lepiej oczy.5
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-02-02 11:40
Znowu zdjecie nie Twoje, jest od "Kriszna"(wielkie zarcie).
Skomentuj
Oceń:
0
mirkakropka

mirkakropka

2010-02-06 13:32
A tego maku ma być 12 szkl.??? czy 1/2 szkl. do jednego biszkopta (tak jak doczytałam w WŻ ) no i ta ilość wody w jakiej rozpuścić kawę chyba też powinna być inna. Popraw przepis na właściwy :) bo ktoś zrobi niezłego zakalca
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola

2010-02-11 16:30
Ciacho może być fajne,ale przepis(ilości składników ) do poprawki.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Idealny sernik z rosą Brownie w jajkach Mazurek Wielkanocny  o smaku migdałowym
Orzechowa krówka Królewiec z polewą rodzynkową Pełnoziarnista tarta owocowa
Tort sernikowy z dynią Karpatka z pysznym kremem Ciasto ananasowo - kokosowe
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową Ciasto kocie oczka Drożdżowa gwiazda z makiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane