Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Piegus

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mleko zagotować z margaryną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, mąkę

Piegus

Składniki:

Piegus

 

Sposób przygotowania:

Piegus
Mleko zagotować z margaryną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, mąkę przesiać i dodać do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko z rozpuszczoną margaryną, a następnie wypłukany mak. Ze schłodzonych białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Piec ok 45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Gotowego piegusa posypać cukrem  pudrem lub polukrować.
W czasie pieczenia dobrze jest co jakiś czas podnosić temperaturę w piekarniku, zaczynając od  175 st a kończąc na 190.