basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Piegus 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto babkowe z makiem piegusek

Piegus 4

Składniki:

Piegus 4

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 paczka margaryny
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Piegus 4
Margarynę rozpuścić w mleku, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę z mlekiem, mak. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta. Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, wstawić do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka mak