cisowianka20

cisowianka20

Starszy Kucharz
[Przepisów: 33]

Piegusek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piegusek - pyszne ciasto. Warte polecenia na różne okazję.

Piegusek

Składniki:

Piegusek

 

  • 1 Kasa
  • 350g maki
  • 150g cukru
  • 4 jaja
  • 100g suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 polewa czekoladowa
  • 150g łuskanych orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Piegusek
Miękką Kasię zmiksuj z cukrem i żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem i makiem. Masę żółtkową połącz delikatnie z pianą z białek i mąką z makiem.

Z orzechów wybierz 12  najładniejszych połówek. Resztę posiekaj i dodaj do  do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą tortownicy. Piecz w 180 st. około 40 minut. 

Ostudzonego pieguska udekoruj połówkami orzechów, przyklejając je do ciasta na polewą czekoladową i posyp ciasto cukrem pudrem.

Tagi:

mak