peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Piegusek wg peggi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, słodkie ciasto deserowe

Piegusek wg peggi

Składniki:

Piegusek wg peggi

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 7 łyżek wody

 

  • 3 jaja

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 0,5 szklanki maku

Sposób przygotowania:

Piegusek wg peggi
Mak parzymy i pozostawiamy na sicie aby obciekł. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier - gotujemy 2-3 minuty. Gdy ostygnie dodajemy 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę mąki).Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dosypujemy mak i również mieszamy. Pieczemy w formach keksówkach wyłożonych papierem przez około 50 minut - temperatura 160 stopni.

Tagi:

mak