Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Piekielne frykadelki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Piekielnie ostre kotleciki.

Piekielne frykadelki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piekielne frykadelki

 

  • 40 dkg mięsa mielonego
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2-1 łyżeczki chili
  • 2 kromki pszennego chleba tostowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piekielne frykadelki
Do mięsa mielonego (użyłam zmielonej szynki wieprzowej) dodać namoczony wcześniej w wodzie, a następnie z niej odciśnięty chleb tostowy. Dodać do niego też pokrojoną w dużą kostkę cebulę, posiekany czosnek, pieprz, jajko, sól i chili (jej ilość zależy od tego, jak bardzo ostre potrawy lubimy). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować z nich niezbyt duże, podłużne frykadelki. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść na niego frykadelki. Smażyć je na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Piekielne frykadelki
Namoczony w wodzie pszenny chleb tostowy.
Piekielne frykadelki
Mięso mielone z dodatkiem cebuli czosnku jajka chleba i przypraw.
Piekielne frykadelki
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszane.
Piekielne frykadelki
Frykadelki uformowane z mięsnej masy i smażone na oleju.