WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pielmieni z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepyszne wschodnie pierożki z farszem z wołowiny. Małe, na jeden kęs, idealne do podawania z rosołem.

Pielmieni z wołowiną

Składniki:

Pielmieni z wołowiną

Ciasto

  • 3 szkl mąki
  • 3/4 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła

Farsz

  • 1 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pielmieni z wołowiną
Przesianą mąkę z solą, masłem i żółtkiem zlewamy wodą i wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy przykryte na pół godziny.

Posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju. Wołowinę mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy cebulkę i wyrabiamy farsz. Można dolać odrobinę wody.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła i łyżeczką układamy na środku farsz. Sklejamy razem brzegi i zlepiamy rogi.

Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia.

Podajemy z rosołem.

Tagi:

dania pierogi