nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Pieprzowe polędwiczki wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W pysznym pieczarkowym sosie

Pieprzowe polędwiczki wieprzowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieprzowe polędwiczki wieprzowe

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 2 polędwiczki po 30 dkg
  • 35 dkg pieczarek
  • kilka suszonych grzybów
  • pół cebuli
  • łyżka musztardy
  • 2 kieliszki brandy
  • 100 ml śmietanki 18% do do sosów
  • bulionetka drobiowa
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pieprzowe polędwiczki wieprzowe
Do małego garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy bulionetkę i suszone grzyby. Gotujemy 15 minut. W tym czasie obieramy pieczarki i przekrawamy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy pieczarki na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok 4 minuty. Dodajemy musztardę oraz brandy i mieszamy jeszcze przez ok 1 minutę. Pieczarki z patelni przekładamy do garnka z bulionem. Razem gotujemy kilka minut. Polędwiczki myjemy i osuszamy. Posypujemy solą oraz pieprzem (nie żałujemy pieprzu). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoto z każdej ze stron. Do garnka z sosem dodajemy śmietankę i gotujemy 1 minutę. Dodajemy pokrojoną natkę. Usmażoną polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 15 minut. Wyciągamy, dajemy mięsu chwilę odpocząć i kroimy w plastry oraz polewamy sosem.
Pieprzowe polędwiczki wieprzowe
Pokrojone w ćwiartki pieczarki przysmażamy z cebulą na złoty kolor
Pieprzowe polędwiczki wieprzowe
Dodajemy łyżkę musztardy dijon oraz brandy
Pieprzowe polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki obsmażamy na patelni, następnie pieczemy w piekarniku przez 15 minut
Pieprzowe polędwiczki wieprzowe
Do sosu dodajmey śmietankę oraz świeżą pietruszkę

Tagi:

sosy grzyby