migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1131]

Pierniczki bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniki nie należą do naszych ulubionych słodkości prawie wcale nie goszczą na naszym stole.Jeśli już coś robię to raczej z delikatną, korzenną nutką.Te proste i szybkie pierniczki są dla nas idealne. Miękkie, nie są suche i z lekką nutką piernika.

Pierniczki bakaliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki bakaliowe

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 10 łyżek płynnego miodu
  • 1/3 szklanki małych rodzynków

Sposób przygotowania:

Pierniczki bakaliowe
W jednej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy i migdały, przyprawę do piernika, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, miód i brązowy cukier. Zmiksować do połączenia składników, następnie dodać jajko.

Ponownie zmiksować i porcjami dodawać wymieszane sypkie składniki. Gdy składniki się połączą dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto jest gęste i lepkie ale takie powinno być. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Ręce zwilżyć wodą i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 12-15 minut, funkcja termoobieg.

Po wystudzeniu można polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, w środku są miękkie a na zewnątrz lekko chrupiące, na drugi dzień wierzch również robi się miękki. 


Pierniczki bakaliowe
W jednej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy i migdały, przyprawę do piernika, kakao, sól i proszek do pieczenia.
Pierniczki bakaliowe
Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, miód i brązowy cukier. Zmiksować do połączenia składników, następnie dodać jajko. Ponownie zmiksować i porcjami dodawać wymieszane sypkie składniki.
Pierniczki bakaliowe
Gdy składniki się połączą dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto jest gęste i lepkie ale takie powinno być.
Pierniczki bakaliowe
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce zwilżyć wodą i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce.