kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pierniczki bezglutenowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniczki to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Ich zapach roznoszący się po domu zwiastuje świąteczną, rodzinną atmosferę.

Pierniczki bezglutenowe

Składniki:

Pierniczki bezglutenowe

podstawowe

Sposób przygotowania:

Pierniczki bezglutenowe
W naczyniu wymieszać suche składniki: mąki, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól. W misie miksera utrzeć miękkie masło z fruktozą i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej.

Dodać jajka, dokładnie utrzeć do połączenia.

Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h. Ciasto wyjąć na obsypaną mąką pszenną stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty.

Piec przez 10 - 12 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.