lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierniczki Bożonarodzeniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tym razem mam dla was bardzo fajny przepis, bez czekania i chłodzenia ciasta. Pierniczki wychodzą znakomite.

Pierniczki  Bożonarodzeniowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierniczki Bożonarodzeniowe

Składniki na około 50 pierniczków:

Dodatkowo:

  • galaretka niebieska 4 łyżki
  • galaretka czerwona 4 łyżki
  • Po tyle samo cukru
  • mleko 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Pierniczki Bożonarodzeniowe

Wykonanie ciasta na pierniczki:

Najprostsze pierniczki jakie można sobie wyobrazić. Do misy wsypujemy mąkę z z sodą( przesiewamy najpierw), dodajemy cynamon,imbir, goździki i kakao. Wsypujemy cukier, wbijamy jaja i dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, wlewamy miód.

Wszystkie składniki wyrabia za nas mikser kolo 7-10 minut. Ciasto wystarczy rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując je mąka by ciasto nie kleiło się do stolnicy, wycinamy pierniczki.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut

Wyjmujemy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy.

Dekoracja:

Galaretkę niebieską wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy, przekładamy do miseczki. Dodajemy 1-2 łyżki mleka i mieszamy, wychodzi nam niebieski lukier, dekorujemy dowolnie.

Czerwoną galaretkę wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy i przekładamy do miseczki, dodajemy mleko i mieszamy, dekorujemy dowolnie.

Pierniczki  Bożonarodzeniowe
. Do misy wsypujemy mąkę z z sodą( przesiewamy najpierw), dodajemy cynamon,imbir,
Pierniczki  Bożonarodzeniowe
Ciasto wystarczy rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując je mąka by ciasto nie kleiło się do stolnicy .
Pierniczki  Bożonarodzeniowe
Wycinamy pierniczki serduszka.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem
Pierniczki  Bożonarodzeniowe
Galaretkę niebieską i cukier mielimy, dodajemy mleko i mama lukier niebieski , dekorujemy .
Pierniczki  Bożonarodzeniowe
Galaretkę czerwona i cukier mielimy , dodajemy mleko i mamy lukier różowy, dekorujemy .