malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pierniczki cynamonowo-imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo lubię gdy pierniczki są bardzo pachnące i aromatyczne. Lubię gdy są kolorowe i idealnie stroją świąteczny stół.

Pierniczki cynamonowo-imbirowe

Składniki:

Pierniczki cynamonowo-imbirowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 masła,
  • 1/3 szklanka mleka.
  • Dekoracja:
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 1 białko,
  • barwniki spożywcze.

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki cynamonowo-imbirowe
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cynamon, imbir, cukier puder, miód, posiekane masło. Składniki zagniatamy razem na gładkie ciasto. A mleko dodajemy tylko w przypadku gdyby ciasto było według naszego uznania za twarde. W zależności od preferencji smakowych. Należy rozwałkować placek i wycinać foremkami kształty. Pieczemy przez 30 minut w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem wykonanym z ubitego białka z cukrem pudrem. do którego dodajemy barwniki.