Nulek

Nulek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Pierniczki dla niecierpliwych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
  • KALORIE: 70
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najprostsze z możliwych pierników - udają się zawsze, wystarczy pilnować proporcji. Nie trzeba żadnych specjalnych zabiegów ani leżakowania ciasta tygodniami. Proste, pyszne i mięciutkie już na drugi dzień po zrobieniu! :)

Pierniczki dla niecierpliwych

Składniki:

Pierniczki dla niecierpliwych

 

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g roztopionego masła (wystudzić!)
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • biała czekolada do ozdoby
  • ewentualnie barwniki spożywcze, lukier i inne bajery

Sposób przygotowania:

Pierniczki dla niecierpliwych
Z podanych składników zagnieść ciasto. Można schłodzić przez 1/2 godziny. Wałkować cieniutko - oczywiście trzeba też oprószyć ciasto mąką, bo się klei. Pieczenie: w 180 st. C. przez 10 minut. Pierniczki nie rozrastają się zanadto.Zdobimy według uznania - ja używam głównie białej czekolady, bo łatwo zastyga, świetnie się z niej robi detale i sprawia, że pierniki szybciutko miękną - jak masło! :) Ale znakomicie sprawdzi się też tradycyjny lukier z cukru pudru i mleka lub soku cytrynowego - dowody na zdjęciach. :)To mój ukochany smak. :) Smak Świąt i magii!