monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierniczki eksperymentalne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 80
  • KALORIE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dlaczego eksperymentalne? Ponieważ są przygotowane z mieszkanki ugotowanej ciecierzycy, buraków i oczywiście mąki. Choć dobór składników jest zaskakujący, to pierniczki są pyszne i oczywiście nie czuć cieciorki i buraków. Kto ciekaw, zapraszam.

Pierniczki eksperymentalne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierniczki eksperymentalne

 

  • 110 g ugotowanych buraków
  • 75 g ciecierzycy gotowanej
  • 1 jajko
  • 120 g mąki razowej
  • 25 g miodu
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Pierniczki eksperymentalne

ETAP 1:

Pierniczki eksperymentalne
blenderem zmiksować na gładko buraki i ciecierzycę

Do miski przełożyć pokrojonego buraka. Zmiksować. Dodać ciecierzycę i ponownie zmiksować.

ETAP 2:

Pierniczki eksperymentalne
dodać sypkie składniki oraz miód i wymieszać

Dodać mąkę, miód,proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Całość wymieszać,a następnie wstępnie zagnieść.

ETAP 3:

Pierniczki eksperymentalne
do ciasta dodać kakao jajko i dokończyć zagniatanie ciasta

Następnie dodać kakao, oraz jajko i całość zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na około 60 minut.

ETAP 4:

Pierniczki eksperymentalne
wycięte pierniczki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Ciasto podzielić na 4 części i wałkować każdą na płat o grubości około 0,5 cm. Wycinać kształty foremkami lub pokroić na kwadraty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


W malej miseczce rozpuścić miód w gorącej wodzie i smarować pędzelkiem pierniczki. Pie w 180 st około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Lukier:

Do małej miseczki przesiać cukier puder. Dodać odrobię wody i wymieszać do rozpuszczenia. Przygotowanym lukrem delikatnie dekorować pierniczki. Smacznego!