oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Pierniczki krakowskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepysznie ciasteczka krakowskie ; )

Pierniczki krakowskie

Składniki:

Pierniczki krakowskie

 

  • 30 dag mąka
  • 15 dag cukier
  • 1/2 szkl miód
  • 2 szt jajka
  • 3 szt żółtka
  • 1/2 łyżeczki cynamon
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki tłuczony goździki

Sposób przygotowania:

Pierniczki krakowskie
Jajka, żółtka i cukier ubić na gęstą białą masę, powoli dodawać mąkę, cały czas ucierając; wlać rozpuszczony miód. Pod koniec dodać cynamon, goździki i sodę. Dokładnie wyrobić ciasto, zawinąć w czystą ściereczkę i zostawić w chłodzie, żeby dojrzało-po czym rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć foremkami ciasteczka i zostawić je na kilka godzin. nasmarować blachę masłem, ułożyć ciasteczka i wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 30 minut na wolnym ogniu (do lekkiego zrumienienia).