wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Pierniczki lukrowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, świąteczne pierniczki, idealne na prezent do paczek ze słodyczami:)

Pierniczki lukrowane

Składniki:

Pierniczki lukrowane

 

  • 3-4 łyżki miodu pszczelego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka wody,
  • 30 dag mąki,
  • 1 łyżka margaryny,
  • 8 łyżeczek cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • lukier,
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Pierniczki lukrowane
Miód, przyprawę do piernika zrumienić na patelni (pięknie pachnie), dodać łyżkę wody, odstawić do wystudzenia. Mąkę wysypać na blat, dodać cukier, margarynę - rozdrobnić nożem, zrobić dołek, dodać jajko, ostudzony miód, sodę oczyszczoną wymieszaną z 2 łyżkami wody, ugnieść ciasto na jednolitą masę, odstawić do lodówki na 30 minut. Gotowe ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać kształty (u mnie kółeczka), ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze (można górę posmarować jajkiem) Piec ok 10 minut w temp 150 stopni. Po wystudzeniu ozdobić lukrem ciasteczka.