blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Pierniczki migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawdę polecam!

Pierniczki migdałowe

Składniki:

Pierniczki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki migdałowe
Migdały sparzyć, ściereczką otrzeć ze skórki. 80 sztuk odłożyć do dekoracji, pozostałe zemleć. Pierniczki migdałowe Jajka z cukrem utrzeć ręcznie lub mikserem na pulchną pianę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, skórkę kandyzowaną i przyprawy, wymieszać. Masę jajeczną połączyć z mąką. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki na co najmniej 2 godz. Ciasto rozwałkować na oproszonej mąką stolnicy, pociąć radełkiem na 40 jednakowych prostokątów. Ułożyć na blasze. Posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Każdypierniczek ozdobić 4 połówkami migdałów. Piec ok. 20 minut w temp. 280C.