goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pierniczki nadziewane w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wymagają sporo pracy ale raz do roku warto je zrobić :)

Pierniczki nadziewane w czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki nadziewane w czekoladzie

 

  • 1 kg mąka
  • 3 sztuki jaja
  • 3 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/2 szklanka mleko
  • 1/2 l miód
  • 1 szklanka cukier
  • 25 dag masło
  • 1/2 łyżeczka Sól
  • 60 g Przyprawa do piernika
  • do nadziewania:
  • dżem truskawkowy lub powidło
  • Do polania:
  • 2 tabliczki czekolada gorzka
  • 3 łyżki planta

Sposób przygotowania:

Pierniczki nadziewane w czekoladzie
Przygotowujemy ciasto piernikowe, które warto przygotować na 4-5 tygodni przez świętami - planowanym pieczeniem. Mleko mieszamy z sodą oczyszczoną. Miód, cukier oraz masło delikatnie podgrzewamy tylko do połączenia się składników. Studzimy. Stopniowo wlewamy mleko. Następnie dodajemy mąkę oraz jajka, wsypujemy sól, przyprawę piernikową. Całość mieszamy. Na czas leżakowania ciasta przekładamy je w chłodne miejsce Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i nakładamy dżem (podczas wałkowania ciasta będziemy potrzebować jeszcze trochę mąki). Przykrywamy drugim kółeczkiem ciasta lekko dociskamy brzegi i wykrawamy różne kształty ciastek. Pierniki przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 190 stopniach. Przestudzone pierniczki maczamy w gorzkiej czekoladzie, którą rozpuszczamy wraz z plantą w kąpieli wodnej.
Pierniczki nadziewane w czekoladzie
Z podanych składników przygotowujemy ciasto piernikowe
Pierniczki nadziewane w czekoladzie
Z ciasta wykrawamy kółka i nakładamy na nie dżem
Pierniczki nadziewane w czekoladzie
Przykrywamy drugim kółkiem, dociskamy i wykrawamy pierniki
Pierniczki nadziewane w czekoladzie
Pierniki oblewamy gorzką czekoladą i suszymy na kratce kuchennej