monuch

monuch

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Pierniczki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierniczki to obowiązkowy punkt świątecznych wypieków. Zawsze robię je już miesiąc przed świętami włączając w przygotowanie rodzinkę. Pierniczki z tego przepisu należą do tych, które muszą swoje odleżeć, aby stały się miękkie.

Pierniczki świąteczne

Składniki:

Pierniczki świąteczne

Na ciasto

 

  • 2 jaja

 

 

  • 0,5 l miodu płynnego naturalnego

 

  • przyprawa do piernika

 

 

  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne

przygotowanie

Masło, miód, kakao, cynamon, przyprawę do piernika włożyć do rondelka i podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia wszystkich składników. Ostudzić.

wyrabianie ciasta

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, jaja, wystudzoną masę miodowo – maślaną. Zagnieść ciasto.

wykrawanie pierników

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut.


Po upieczeniu wystudzić na kratce i zapakować do puszek lub słoików. Pierniczki zmiękną po kilku dniach. Można do słoików włożyć jabłka pokrojone w grube plasterki ( 2 plastry), ale trzeba pamiętać by wymienić je co drugi dzień. Dekorujemy przed jedzeniem