Strona główna Pierniczki świąteczne proste i szybkie

Pierniczki świąteczne proste i szybkie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Aromatyczne świąteczne pierniczki

cris - Przepis na: Pierniczki świąteczne proste i szybkie offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 351
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Pierniczki świąteczne proste i szybkie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Doskonała ozdoba choinkowa, pyszne do schrupania, cudownie pachnące przyprawami.


trudność: łatwe
czas:

Pierniczki świąteczne proste i szybkie - SKŁADNIKI:

  • 1/4 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru /zmielonego lub cukru pudru/
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3-4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika

Pierniczki świąteczne proste i szybkie - PRZYGOTOWANIE:

-Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść .



-Rozwałkować, podsypując mąką / ciasto jest dość klejące /na grubość około 3 mm.



-Foremkami wykrawać pierniczki o różnych kształtach.



-Przy pomocy słomki wyciąć otworek na wstążkę /jeśli przeznaczamy je do powieszenia /



-Gotowe ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. /uważać, by nie piec je za długo/.



-Ostudzić i ozdobić.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierniczki świąteczne proste i szybkie (strona 1 z 1)  
zozolek

zozolek
online

2012-12-03 14:27
Twoje pierniczki wyglądają smacznie. Przyznam się, że nie robię pierniczków - czekam, aż moja 10 miesięczna córeczka będzie większa:) będzie zabawa w gotowanie...
Napisz proszę czy długo trzeba czeka aby pierniczki zrobiły się miękkie?
Skomentuj
Oceń:
1
cris

cris
offline

2012-12-03 15:50
zozolek napisał(a):

Twoje pierniczki wyglądają smacznie. Przyznam się, że nie robię pierniczków - czekam, aż moja 10 miesięczna córeczka będzie większa:) będzie zabawa w gotowanie...
Napisz proszę czy długo trzeba czeka aby pierniczki zrobiły się miękkie?

...jeśli doczekają Świąt ....będą z pewnością mięciutkie........ale można przyśpieszyć ten proces wkładając do pojemnika z pierniczkami np. skórki z jabłek.............
Skomentuj
Oceń:
2
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Pomarańczowa surówka Bardzo lekka kolorowa sałatka Rogaliki z marmoladą
Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami
Marmolada winogron i jabłko Lody podwójnie miętowe Marmolada jabłko z miętą
Semifreddo wiśniowe Korzenne ciasteczka ze skórką pomarańczową Drożdżówki z dżemem jagodowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane