Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Pierniczki - szybkie i bardzo smaczne!

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najlepsze pierniczki jakie robiłam. Przepis był beznadziejny, ale dodatek śmietany sprawił, ze uratowałam ciasto na pierniczki, a efekt - :D

Pierniczki - szybkie i bardzo smaczne!

Składniki:

Pierniczki - szybkie i bardzo smaczne!

 

  • maka pszenna, najlepiej tortowa - 2 szklanki + czubata lyzka,
  • masło - 50g,
  • jajo - średniej wielkości,
  • śmietana słodka 30% - 4 łyżki,
  • miód płynny - 1,5 łyżki,
  • drożdże suszone - 1 łyżka,
  • cynamon - 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do piernika - łyżka,
  • kakao gorzkie - łyżka,
  • cukier puder - 3/4 szklanki,
  • soda - łyżeczka,
  • sól - szczypta,
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Pierniczki - szybkie i bardzo smaczne!
Make, drozdze, cukier (jezeli zamierzamy polozyc duzo lukru na ciasteczka, wystarczy uzyc 2/3 szklanki cukru pudru), kakao, sól, cynamon, przyprawe do piernika, sode i wymieszac razem w misce i wszystko dokladnie przesiac przez sito (wazne!). Maslo lekko podgrzac, dodac miód, znowu podgrzac i rozpuscic miód w masle, dobrze wymieszac do polaczenia sie skladników. Jajo dokladnie rozklócic i dodac do maki razem ze smietana i maslem. Wyrobic ciasto reka i utworzyc z niego kule. Podzielic kulke na pól i kazda z nich rozwalkowac na niezbyt cienko, na placek o grubosci ok 0,5 cm. Wykrawac wybrane ksztalty (jezeli zamierzamy powiesic je na choinke, robimy dziurke na nitke u nasady kazdego ciastka) i przelozyc na forme wyscielona papierem do pieczenia. Nie posypywalam blatu maka, raczej nie ma takiej potrzeby, ciasto dobrze sie rozwalkowuje. Wlozyc ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w 190 stopniach. Im dluzsze pieczenie, tym pierniczki sa bardziej wysuszone i tym samym twardsze. Po ostudzeniu polukrowac.