Pierniczki tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniczki po upieczeniu są twarde. Potrzebują kilku dni aby skruszeć. Bardzo łatwe ciasto w obróbce. Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach aby zachowały świeżość.

Pierniczki tradycyjne

Składniki:

Pierniczki tradycyjne

 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka miodu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 lub 4 łyżki przyprawy do piernika

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki tradycyjne
Miód i masło podgrzać w rondelku. Przestudzić. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić. Następnie odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie odrywać po kawałku i rozwałkować na około 3 mm podsypujac delikatnie mąką. Wykrywać dowolne kształty i piec na blaszce wyłożonej papierem przez 8 minut w 180 stopniach.