Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierniczki w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierniczki w czekoladzie są rewelacyjne. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty.

Pierniczki w czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki w czekoladzie

 

  • 1 szklanka miodu naturalnego
  • 3 szklanki mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 przyprawa do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 dag czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Pierniczki w czekoladzie
Masło, miód i cukier włożyć do garnka, mieszając rozpuścić, zdjąć z ognia, ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli. Dodać jajko i masę miodową, zagnieść ciasto. Następnie foremką wycinać ciasteczka i ułożyć na blaszce. Piec przez 15 minut w temp 190-200 stopni. Zimne pierniczki pędzelkiem posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Pierniczki w czekoladzie
Masło miód i cukier mieszając rozpuścić i ostudzić
Pierniczki w czekoladzie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao
Pierniczki w czekoladzie
Dodać jajko wlać masę miodową i zagnieść ciasto
Pierniczki w czekoladzie
Foremką wycinać ciasteczka ułożyć na blaszce i upiec