Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

pierniczki wg Danuty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

dobre pierniczki na deser, po niedzielnym obiedzie

pierniczki wg Danuty

Składniki:

pierniczki wg Danuty

 

 

Sposób przygotowania:

pierniczki wg Danuty
Przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczony gorący miód. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy do tego cukier, sodę, wszystkie przyprawy. Gdy masa lekko przestygnie dodajemy masło i jajko. Ciasto musimy dobrze wyrobić. Gotowe wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Szklanką wykrajamy pierniczki (można używać foremki). Smarujemy je rozmąconym jajkiem i dekorujemy przygotowanymi ozdobami. Pieczemy około 15 minut w piekarniku. Można je bardzo długo trzymać w zamkniętym pudełku.