goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pierniczki z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pachną świętami, a dodatek bakalii czyni je wyjątkowymi. Z podanej porcji wychodzi spora ilość pierników by zapełnić nimi także choinkę.

Pierniczki z bakaliami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierniczki z bakaliami

 

  • mąka 1 kg
  • miód 1/2 kg
  • jajka 3 sztuki
  • cukier 45 dag
  • masło 25 dag
  • mleko 1/2 szklanka
  • soda oczyszczona 3 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczka
  • przyprawa do piernika 4 łyżeczki
  • orzechy siekane 10 dag
  • płatki migdałowe 5 dag
  • skórka pomarańczowa 3 dag

Sposób przygotowania:

Pierniczki z bakaliami
Przygotowujemy ciasto: do miodu dodajemy margarynę, cukier. Składniki podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki. Ciasto mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane bakalie. Ciasto starannie wyrabiamy. Przekładam je do miseczki i przykrywam lnianą ściereczką. Odstawiamy na tydzień lub dwa do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy pierniczki, pieczemy około 7 minut w 180 stopniach. 
Pierniczki z bakaliami
Do miodu dodajemy margarynę oraz cukier.
Pierniczki z bakaliami
Składniki podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Pierniczki z bakaliami
Dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki