steterycz

steterycz

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Pierniczki z miętą i pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne bardzo aromatyczne korzenne pierniczki z dodatkiem mięty i pieprzu. Smakują wybornie. POLECAM

Pierniczki z miętą i pieprzem

Składniki:

Pierniczki z miętą i pieprzem

 

  • 12 dag masła
  • 1/2-3/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonej mięty (lub 2 paczuszki herbaty miętowej)
  • 1 niecała szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • odrobina soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki z miętą i pieprzem
Masło i mód rozpuść w rondelku. W misce wymieszaj cukier, przyprawy korzenne( cynamon, kardamon, goździki) pieprz i miętę. Wlej masło z miodem i dokładnie wymieszaj do momentu rozpuszczenia cukru. Wlej ok. 50 ml letniej wody i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj mąkę z soda i wymieszaj drewnianą łyżką-uwaga ciasto będzie rzadkie ale zgęstnieje. Przykryj folia i wstaw do lodówki na 2 dni. Po tym czasie wyrób ciasto na dość dobrze podsypanej mąką stolnicy . Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie -zależy to od rodzaju miodu to dosyp tyle mąki aby dało się rozwałkować. Wałkuj na grubość ok 3 mm, wycinaj foremka i piecz w temperaturze 200 stopni na środkowym poziomie przez 6-8 minut. Wystudzone polukruj i ozdób. SMACZNEGO.