marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierniczki z migdałami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Część składników na ciasto stopić w rondelku,a potem ostudzić,dodać produkty sypkie.Wyrobić,zagnieść,rozwałkować,wykrawać kształty.Piec 12 m

Pierniczki z migdałami.

Składniki:

Pierniczki z migdałami.

 

  • 400 g.mąki pszennej,
  • 150 g.margaryny,
  • 100 g. cukru brązowego,
  • 5-6 pełnych łyżek miodu pszczelego lub spadziowego,
  • 15 dag.migdałów,
  • 1 jajko lub białko do posmarowania,
  • 2 łyżki cynamonu sproszkowanego,
  • 1 łyżka goździków,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz folii aluminiowej.

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki z migdałami.
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki nożykiem.Margarynę,miód i cukier rozpuścić w rondlu na małym ogniu,ciągle mieszając.Zestawić i ostudzić,a potem dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawy korzenne.Wyrobić całość w misce i zagnieść,podsypać mąką.Przenieść na stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. i wykrawać foremkami kształty i na każdy pierniczek wcisnąć po 2-3 migdały,posmarować rozmąconym jajem lub samym białkiem.Piekarnik rozgrzać do 180 st.C,blachę natłuścić,wyłożyć folią aluminiową i układać na niej pierniczki w 3 cm.odstępie.Wstawić blachę do piekarnika na 10-12 min. Po upieczeniu wyjąć blachę,piekarnik wyłączyć,wywietrzyć.Ciastka przełożyć na piętrowy talerz.