malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pierniczki z witrażami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W celu zabarwienia lukru możemy użyć soku z buraka. Jeśli chcemy je przechowywać dłużej to dekoracje najlepiej wykonać 2 dni przed spożyciem.

Pierniczki z witrażami

Składniki:

Pierniczki z witrażami

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 250 g miodu,
  • 1/3 kostki masła,
  • łyżka przyprawy korzennej
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2/3 szklanki cukru pudru plus 1/2 do masy lukrowej dekoracyjnej,
  • 4 łyżki mleka,
  • wiórki kokosowe,
  • kilka landrynek na witraże

Sposób przygotowania:

Pierniczki z witrażami
Przesiewamy mąkę i dodajemy do płynnego miodu. Mieszamy i dodajemy cukier, sodę masło oraz jajko a także przyprawę korzenną. Wyrabiać ręką na gładkie ciasto . Jeśli razie ciasto będzie za twarde dodać mleko. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 5 milimetrów. Foremkami należy wycinać odpowiednie kształty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 20 minut w temp. 160 stopni. Następnie ostudzić. Dekorujemy lukrem wykonanym z cukru pudru oraz wody. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Możemy tez wykonać w środku witraże. Wycinamy przed upieczeniem w środku surowego piernika dziurkę i nasypujemy w nią pokruszone landrynki.