marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierniczki z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pierniczki są aromatyczne, lubiane zwłaszcza przez dzieci, bo kojarzą im się przede wszystkim ze świętami i prezentami. Dobre są również na podwieczorki.

Pierniczki z żurawiną

Składniki:

Pierniczki z żurawiną

 

  • 2-3 szklanki mąki pszennej tortowej.
  • 3-4 żółtka,
  • 180 g.margaryny do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru białego,
  • 5-6 łyżek miodu płynnego,
  • łyżeczka przyprawy do pierników,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
  • 35 dag. suszonej żurawiny,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Pierniczki z żurawiną
Margarynę rozpuścić w rondlu z cukrem i miodem, mieszając, by zawartość nie wykipiała lub miód nie przywierał do dna. Zestawić na bok i ostudzić. Po czym przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia lub sodą, dodać przyprawę do pierników, żółtka i wymieszać, wsypując odważoną ilość suszonej żurawiny, którą dla pewności wcześniej przelać bieżącą wodą na sitku. Składniki wyrabiać rękoma i zagnieść w kulę ciasto. Rozwałkować na stolnicy, posypując mąką pod spód. Wykrawać różne kształty foremkami lub przejechać po cieście grawerowanym wałkiem jak kto ma. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym i układać ciastka 3 cm. od siebie. Wstawić blachę do nagrzanego wcześniej do 190-200 st. C. Piec pierniki 10-15 min., pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć i przełożyć szczypcami ciastka na tacę i spożywać.