Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Pierniczkowe ciasto.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto wyszło super, prawdziwy smak pierniczków domowej roboty.

Pierniczkowe ciasto. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierniczkowe ciasto.

 

  • Na biszkopt:

 

  • 9 jaj

 

  • 1,5 szklanki cukru

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 2 łyżki oleju

 

  • Na masę jabłkową:

 

 

  • 2 galaretki czerwone

 

  • Na masę śmietanową:

 

 

  • 1/2 kg pierniczków nadziewanych

Sposób przygotowania:

Pierniczkowe ciasto.
Ze składników na biszkopt, ucieramy biszkopt (można zajrzeć do moich przepisów, np. biszkopt jasny). Pieczemy go i przekrawamy na dwie części. Obieramy jabłka i ścieramy na tarce. Podsmażamy je dodając galaretki w proszku i studzimy. Śmietanę "Śnieżkę" przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu. Przekładamy ciasto: biszkopt - masa jabłkowa - poukladane pierniczki - bita śmietana - biszkopt. Można polać ciasto gotową polewą, np. czekoladową.
Pierniczkowe ciasto.
Tak powinna wyglądać masa jabłkowo-galaretkowa po usmażeniu
Pierniczkowe ciasto.
Ciasto można polać gotową polewą lub przyrządzić ją samemu