wojtuś

wojtuś

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Piernik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Cukier stopić na karmel, dodać miód i 2 łyżki wody, tłuszcz, Przestudzić ...

Piernik

Składniki:

Piernik

 

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kg miodu ( może być sztuczny)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej (może być jogurt naturany lub kefir)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • 10 dkg tłuszczu (olej+masło)
  • 2 łyzki wody

 

  • polewa
  • 1/2 kostki zwykłej margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Piernik
Cukier stopić na karmel, dodać miód i 2 łyżki wody, tłuszcz, zagotować, przestudzić. Dodać przyprawę do piernika, jajka i mąkę cały czas mieszając (mikserem), na końcu śmietanę wymieszaną z sodą. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (większej keksówki). Piec ok. 45 minut (sprawdzać patyczkiem). Po upieczeniu i przstudzeniu przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć polewą. Polać także na wierzchu, udekorować np. migdałami. Polewa: Margaryne stopić, dodać cukir i kakao. Wymieszać i podgrzać do wrzenia cały czas mieszając - nie gotować. gorąca przekładać i polewać (rozsmarować nożem) po wierzchu. Pozostawic do zastygnięcia.