dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Piernik bez jajek i miodu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ciasto piernikowe, podobne w kolorze i smaku. Nie ma w nim miodu i jajek. Wyrośnięte, dość zwarte ciasto, lekko lepiące, smakuje podobnie jak piernik z miodem.

Piernik bez jajek i miodu

Składniki:

Piernik bez jajek i miodu

ciasto

  • 1/2 szklanki dżemu (dałam dżem śliwkowy, dość rzadki)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 zaokrąglone łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Piernik bez jajek i miodu
Do miski wyłożyć dżem, wlać olej i ciepłe mleko, wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier, sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Miksując wsypywać stopniowo produkty sypkie do płynnych aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 8 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 55 minut.