magi18

magi18

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Piernik bez miodu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sam raz na deser po smacznym obiedzie

Piernik bez miodu

Składniki:

Piernik bez miodu

 

  • 3 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 słoik dżemu (obojętnie jaki smak)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 duża płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • można (jak ktoś chce, ma ochotę) dodać bakalie i przyprawę korzenną

Sposób przygotowania:

Piernik bez miodu
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać dżem, tłuszcz nadal ucierając, potem mąkę wymieszaną z sodą, kakao i na końcu wlać mleko. Wszystko dokładnie utrzeć. Wówczas można dodać bakalie. Ciasto wyłożone na wysmarowaną blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut.