Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piernik bez miodu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Niezwykle mięciutki piernik,który przełożyłam powidłem śliwkowym własnej roboty.Nie wymaga dużo pracy i zawsze się udaje.

Piernik bez miodu

Składniki:

Piernik bez miodu

 

  • 2 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika
  • dodatkowo:
  • powidło śliwkowe
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Piernik bez miodu
4 łyżki cukru zrumienimy na suchej gorącej patelni,dodajemy 4 łyżki gorącej wody,mieszamy,aż się rozpuści i powstanie lekko brązowy karmel. Pozostały cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę,dodajemy przyprawę do piernika i sodę,dobrze ucieramy,następnie na przemian dajemy śmietanę i mąkę,cały czas ucieramy,na koniec dodajemy karmel i mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.Ciasto jest dość gęste. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony piernik studzimy i przekrawamy na dwa blaty,przekładamy powidłem i oprószamy cukrem pudrem.