laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Piernik bez miodu Laury

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki i delikatny piernik na święta

Piernik bez miodu Laury

Składniki:

Piernik bez miodu Laury

 

  • 1/2 kg mąki
  • 40 dkg cukru
  • łyżka karmelu
  • 2 dkg sody
  • 1 łyżeczka cynamonu i gożdzików

Sposób przygotowania:

Piernik bez miodu Laury
Gotować syrop z wody i cukru około 20 minut. Upalić łyżkę ciemnobrązowego karmelu ,zalać 2 łyżkami wody rozgotować i wlać do syropu. Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru , przyprawami i sodą. Włożyć do chłodnego syropu i wsypując mąkę ucierać. Ubitą na sztywno pianę wymieszać delikatnie z utartym ciastem . Ciasto wyłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec 1 godz.

Tagi:

piernik ciasto