Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piernik czarnuszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ten piernik wychodzi niezwykle mięciutki i puszysty.Jest prosty w wykonaniu,więc zawsze się udaje.Często go piekę.

Piernik czarnuszek

Składniki:

Piernik czarnuszek

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub marmolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Piernik czarnuszek
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy kawę ,kakao i powidło,dobrze ubijamy.Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mleko.Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Upieczone ciasto studzimy. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.