Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Piernik dojrzewający

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wzorowałam się na przepisie z bloga Przy Kuchennym Stole, oczywiście zrobiłam go po swojemu.

Piernik dojrzewający

Składniki:

Piernik dojrzewający

 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (600 g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka miodu
  • 2 opakowania przyprawy do piernika Kotanyi
  • 1 łyżeczka sody
  • szklanka oleju roślinnego
  • szklanka cukru brązowego
  • szklanka mocnej kawy lub herbaty (ostudzonej)
  • 0,5 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • 0,25 szklanki rumu lub wódki
  • 100g smażonej skórki pomarańczowej
  • 100g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • po 2 łyżki migdałów w słupkacj i skórki pomarańczowej
  • garść połówek orzechów włoskich - dekoracj
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Piernik dojrzewający
W misce połączyłam mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą do piernika olejem, miodem, cukrem, jajkami (wcześniej je dobrze roztrzepać), kawą , sokiem z pomarańczy,sodą i solą . Wymieszałam wszystko łyżką, a potem mikserem na gęstą masę. Dodałam bakalie i ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do 2 keksówek, zapełniając je do połowy. Piekłam 60 min. w temp. 180*C. Pierniki wystudziłam po czym zawinęłam w lnianą ściereczkę i folię spożywczą i włożyłam do lodówki na tydzień.Przed podaniem udekorowałam polewą, skórką pomarańczową orzechami i słupkami migdałów. Dodałam kawę i nie dodałam alkoholu, a zamiast brązowego dałam biały cukier.