Patka2605

Patka2605

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Piernik klasyczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Należy przygotować wysoką miskę na wyrobienie masy.

Piernik klasyczny

Składniki:

Piernik klasyczny

 

  • 400 g mąki
  • 120 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 2 jaja
  • 4 łyżki powideł
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Piernik klasyczny
Najpierw należy na wolnym ogniu,w rondelku roztopić margarynę tak by nie dopuścić do zagotowania.Następnie należy ją ostudzić. Jaja ubić z cukrem dodać mleko, kakao, mąkę z sodą i przyprawę do piernika.Potem dodać powidła.Wszystko dokładnie wymieszać.Następnie należy wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej masy.Na koniec dodać bakalie.Piec 1 godzinę w 180 stopniach.