SUPERPRZEPIS

Piernik kokosowo-orzechowy.

  • 5
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Piernik kokosowo-orzechowy.

Piernik w wilgotną mleczną warstwą kokosu i chrupiącymi orzechami w czekoladzie.

Składniki:

Piernik kokosowo-orzechowy.

 

  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki marmolady (najlepiej domowej )
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szklanka orzechów włoskich
  • 2 szklanki kokosu
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • tubka mleka zagęszczonego słodzonego(150g)
  • polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik kokosowo-orzechowy.
Jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy marmoladę lub dżem domowej roboty- mieszamy. Dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, kakao i olej z masłem ciągle mieszając. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem. Posypujemygórę orzechami i pieczemy w temp. około 160 stopni C. Kokos zagotowujemy w mleku, studzimy. Masło ucieramy z mlekiem zagęszczonym, dodajemy masę kokosową ciągle mieszając. Ostudzone ciasto przekładamy masa kokosową. Polewamy polewą czekoladową.