jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Piernik marchewkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kolorowy pierniczek marchewkowy

Piernik marchewkowy

Składniki:

Piernik marchewkowy

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki marchewki utartej na grubej tarce
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 szklanka bakalii (orzechy, rodzynki, morele)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2szklanki mleka
  • KREM WANILIOWY:
  • 40 dag sera białego zmielonego
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Piernik marchewkowy
Marchewkę połaczyć z cynamonem, imbirem, bakaliami i olejem.

Do uzyskanej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto powinno być bardzo gęste.

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki.

Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C.

Masło utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę.

Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Ser biały utrzeć z masłem i cukrem waniliowym.

Zimne ciasto posmarować kremem waniliowym.