mysza13k

mysza13k

Starszy Kucharz
[Przepisów: 48]

Piernik Maryli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Piernik z przepisow torunskich,ciasto surowe dlugo lezy i po upieczeniu mozna go dlugo pezechowywac.

Piernik Maryli

Składniki:

Piernik Maryli

 

  • 1 kg. maki
  • 10 dk. mielonych wloskich orzechow
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 50 dk prawdziwego miodu
  • 3 jajka
  • 2 lyzeczki sody
  • 1/2 litra mleka
  • 25 dk dobrego masla
  • paczka przyprawy do piernika
  • 2 lyzki oleju
  • 1 i 1/2 szkl bakali
  • 1 lyzka kawy rozpuszczalnej
  • 2 lyzki kakao
  • 1/2 lyzeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Piernik Maryli
W dosc duzym garnku rozpuscic miod,cukier i maslo dolewajac po troszke mleka zeby nie przywarlo.Po rozpuszczeniu odstawic do wystygniecia.Wbic cale jajka dodac przyprawy dobrze utrzec mikserem dodac ozostale skladniki na koncu bakalie.Przykryc garnek sciereczka i odstawic w chlodzie na 30 dni.Po uplywie tego czasu blaszki /3 keksowki/wysmarowac maslem obsypac bulka tarta i wstawic do nagrzanego piekarnika .Piec w temperaturze 180 stopno okolo 60 minut.