Piernik na drożdżach

Pierniki « poprzedni | następny »
iziona offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 717
zdjęcia: 1 z 4
Piernik na drożdżach
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przepis pochodzi z książki" Ciasta, ciasteczka", zrobiłam go pierwszy raz i zdania w rodzinie były podzielone jednym smakował drugim nie.


trudność: łatwe
czas:

Piernik na drożdżach - SKŁADNIKI:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 15 łyżek piwa jasnego
  • 2 dag drożdży
  • 10 dag zmielonych orzechów
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • dodatkowo:
  • lukier
  • powidła śliwkowe

Piernik na drożdżach - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszyć i zalać piwem po około 10 minutach dodać do piwa kilka łyżek mąki i zrobić zaczyn drożdżowy. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z orzechami oraz przyprawą do piernika. Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości, dodać do nich wymieszaną mąkę i wyrośnięty zaczyn, zagnieść ciasto na koniec wmieszać w ciasto pianę ubitą z białek. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy keksowej i odstawić na 30-40 min do podrośnięcia. Piec około godziny w średnio gorącym piekarniku. I to już jest gotowe ciasto, ale dla mnie było jakby nie dokończone dlatego przecięłam je na trzy placki i przełożyłam grubą warstwą powideł śliwkowych, po wierzchu polałam lukrem i posypałam skórką pomarańczową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piernik na drożdżach  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pierniki
Piernik w czekoladzie Świąteczny piernik z masą serową Miodowy kuch z suszonymi śliwkami
Piernik z orzechami i rodzynkami Piernik korzenny z polewą Ciasto dyniowe z żurawiną
Wilgotny piernik powidłowy Babka piernikowa Piernik z musem wiśniowym
Piernik staropolski Piernik z brzoskwiniami Piernik z dżemem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane